Få bort fläckar från mattor – Detta behöver du veta om fläckborttagning

få bort envisa fläckar på mattan

Ingen fläck är den andre lik, därför kommer ingen fläckborttagningsteknik fungera på de alla. En sak du bör göra, oavsett vilket fläck det gäller, är att omedelbart försöka dutta upp så mycket som möjligt av det som förorsakar fläcken. Vilket rengöringsmedel du bör använda beror på materialet på mattan och vilken sorts fläck det handlar om. Vissa mattor är gjorda av syntetiskt fiber som olefin eller naturliga fiber såsom ylle. När du vet vilken sorts matta du har fläckad kan du alltid börja med att kolla tillverkarens hemsida för bästa tips att få bort fläckar från mattan.

En guide till fläckborttagning på mattor

få bort envisa fläckar på mattan

Fläckar som har dragit in

När mycket vätska spillts ut och blött ner mattan rakt igenom kan den ha blivit genomdränkt. Då kan man rengöra fläcken på ytan och sedan se att den kommer tillbaka igen inom några timmar eller dagar. Det som har hänt då är att du trott att du fått bort fläcken, men i själva verket var det bara på ytan. Vätskan som ligger kvar nere i mattan har sedan hittat sin väg upp igen genom mattfibrerna. Detta kan leda till missfärgningar. För att undvika detta kan du täcka över området med pappershanddukar eller använda en tjock ren trasa och trycka ner den med ett tyngre objekt. Lämna det så över natten för att ge tid för vattnet att sugas upp och absorberas. Dagen efter fortsätter du rengöra mattan.

Fläckar från djur

Du kan behandla dessa fläckar med sodavatten eller vanligt vatten först. Därefter bör du använda en blandning av vatten och ett milt rengöringsmedel för att få bort fläcken. Om fläcken inte försvinner med denna metod kan du spraya den med en blandning av vatten och ammoniak (en deciliter vatten och en matsked ren ammoniak). Dutta på fläcken med blandningen och spraya sedan med en blandning av en femtedel vinäger och fyra femtedelar vatten. Om fläcken är tuffare än så kan du behöva använda en blandning av två deciliter vatten och en matsked väteperoxid. Låt denna mix dra i trettio minuter innan du börjar dutta upp den.

Fett och oljefläckar

På dessa fläckar kan du börja med en blandning av vatten och milt rengöringsmedel och sedan låta det dra i några minuter. Dutta på fläcken och försök få bort så mycket som du kan av den. Skölj sedan bort rengöringsmedlet med en liten del hett vatten. Om fläcken är kvar kan du använda en ren trasa doppad i lite tvättsprit eller ett torrt rengöringsmedel och dutta på. Det är viktigt att du alltid sköljer av mattan med rent vatten efter varje behandling.

Om du inte lyckas få bort dina fläckar från din matta, ring en mattfirma och be dem göra det åt dig.